22 лютого — День народження знаменитих баварських ковбасок. Вперше їх подали на стіл у мюнхенській пивній 1857 року. Батьком цих смачних ковбасок вважається Зеп Мозер.
Його пивна переживала не найкращі дні, і одного разу дійшло до того, що Мозерові не було чого подати на сніданок нечисленним гостям. За традицією, у пивних подавали смажені ковбаски з начинених фаршем баранячих кишок. Але того пам’ятного дня на ринку були лише свинячі кишки, які не годилися для смаження. Мозер не розгубився і приготував оригінальну страву — варені ковбаски зі свинячих кишок, фарша телячого та прянощів.
З того часу пивна Мозера здобула славу не тільки в Мюнхені, а й у всіх навколишніх краях: з усієї Баварії, а потім і з інших регіонів почали приїжджати поціновувачі смачної їжі, щоб скуштувати оригінальні ковбаски.
Спочатку ця страва була доступна лише дуже заможним громадянам, оскільки телятина була досить дорогим продуктом. Навіть свинину міг собі дозволити не кожен.
Німеччина – країна ковбас. Існує приблизно 1500 сортів німецької ковбаси, приблизно половина з яких відноситься до того, що ми називаємо «сосисками». Самі німці сосиски називають «ковбасками», Würstchen, як зменшувальне від Wurst – ковбаса.
Екзотична суміш швидко завоювала успіх серед недосвідчених у ті часи городян, і в 1959 Хойвер свій соус запатентувала. Протягом кількох років кіоски, що продають каррівурст аналогічної рецептури і з схожим соусом, набули поширення по всьому Західному Берліну, а згодом і в інших регіонах Німеччини.
Кожен, хто побував у Німеччині, не може бути байдужим до німецьких ковбасок. Це вже як культова їжа, не лише туристів, а й мешканців країни.
Їх можна їсти прямо на вулиці. Куди б ми не пішли в Берліні, скрізь нас переслідували вабливі ковбаски. Асортимент німецьких ковбасок вражає… Якщо ви зайшли перекусити, меню обов’язково становитимуть різного виду сосиски.
Подається Currywurst підсмаженою. Її розрізають на шматочки та поливають соусом. Як правило, це томатна паста впереміш із порошком каррі. Доповнюють Currywurst свіженькою хрусткою булочкою.
Існує велика кількість регіональних рецептів братвурста. Подається зазвичай з тушкованою квашеною капустою (Sauerkraut), смаженою картоплею або картопляним салатом. На вуличних лотках братвурст зазвичай подають з булкою, гірчицею, кетчупом або хріном.
Ковбаски з рубаної яловичини та свинини. Вони відмінно підходять для грилю та варіння. Подають їх, як правило, із солодкою гірчицею або ніжним хріном із хрусткою булкою. Для гарніру підійде квашена капуста або картопля. Вишуканий смак сосискам надають ароматний майоран.
Жителі Нюрнберга, до речі, дуже ревно ставляться до свого «винаходу» та запевняють, що саме цей сорт історично був першим. Там навіть існує Асоціація захисту нюрнберзьких сосисок, яка стежить за дотриманням канонічної рецептури виробництва.